בשנים האחרונות, חברת אחזקות הפכה לחלק בלתי נפרד מעולם העסקים. בזכות חברות אלו, ניתן לתחזק בקלות וביעילות חברות אחרות ולשלוט בדרכי הפעולה שלהן על מנת להביא אותן להישגים טובים יותר. חברות אלו הינן חברות כלכליות שמחזיקות בבעלות על חברות אחרות, כשהן מהוות בעצם גוף כלכלי שנשלט על ידי בעלי ההון השולטים באותן חברות אחזקה.
אבל מה מדובר? הרי הדבר הראשון שחושבים עליו כששומעים את המושג 'חברת אחזקה' הוא אותן חברות שמסייעות לשמור על המשרדים נקיים. ובכן, זה הזמן להכיר סוג אחר של חברות אחזקה, כאלו המהוות הגלגל שמניע את השוק והכלכלה, ומסייע להרים חברות אחרות לכדי הצלחה של ממש.
סוגים שונים של חברת אחזקות
חברת אחזקות (Holdings Company), הינה חברה אשר לה בעלות על חברות אחרות, שבעצם מהוות את הפעילות הכלכלית שלה. כלומר, חברה זו רוכשת חברות שונות ומתפקדת כגוף הכלכלי השולט עליהן, וכבעלת המניות שלהן. חברות אחזקה שונות מתמחות בענפים שונים, וחלקן אף עוסקות בכמה תחומים במקביל. לדוגמא, חברת אחזקות אחת תתמחה בתחום אחד בטכנולוגיה, וחברה אחרת תתמחה בתחום טכנולוגי אחר. בישראל ובעולם, ישנם כמה סוגים עיקריים של חברות אחזקה:
- חברת אחזקה פאסיבית – חברות אלו מחזיקות במניות החברות עליהן הן שולטות לצרכים שונים כגון גיוון תיק ההשקעות, הגדלת תזרים המזומנים והשתקעות בשוק. חברת האחזקה עצמה תהיה פאסיבית ולא תבצע כלל פעילות עסקית מלבד רכישת אותן חברות.
- חברת אחזקה אקטיבית – חברות אלו לא רק רוכשות חברות אחרות, אלא גם מקפידות על פעילות עסקית שוטפת. מלבד רכישת החברות הקטנות, יעסקו גם בהקמת חברות בנות בענפים ובמגזרים השונים בכדי להטביע חותם ולהתרחב עוד ועוד.
איך זה עובד בפועל?
חברת אחזקות אחת תהיה שונה לחלוטין מחברות אחזקה אחרות, כשההבדל הוא במידת עצמאות הניהול המתאפשרת לחברות המוחזקות. מצד שני קיימות חברות אחזקה שמנהליהן מנועים מלהתערב בתהליך הניהול של החברות המוחזקות, ומצד שני ישנן חברות אחזקה שינהלו 'מלמעלה' את הנעשה בכל אחת מהחברות שברשותן. לכל חברת אחזקות גישה משלה וצורת ניהול אחרת, שתשפיע (לטוב ולרע) על החברות המוחזקות.